Sredozemske igre Mersin 2013
Osnovne informacije
Začetek: 21.06.2013
Konec: 30.12.2012
Lokcija: Mersin, Turčija
Tip: Sredozemske igre
Rang: Ni podatka
Opis tekmovanja

Sredozemske igre

Sredozemske igre so regionalno več športno tekmovanje v olimpijskih in neolimpijskih športnih panogah, ki so ob prisotnosti visoko športno razvitih držav za slovenski šport zelo zanimive.

 

Na Sredozemskih igrah, ki so organizirane pod okriljem Mednarodnega komiteja za sredozemske igre, sodelujejo države Evrope (Albanija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Hrvaška, Slovenija, Španija, Francija, Grčija, Italija, Malta, Monako, San Marino, Srbija in Črna gora, Turčija), Afrike (Alžirija, Egipt, Libija, Maroko, Tunizija) in Azije (Libanon, Sirija).
Zgodovina

Zgodovina nas popelje v leto 1948 v London, ko je turški doktor politike imenovan Mohamed Taher Pasha podal iniciativo za organizacijo Sredozemskih iger. Želel je, da so igre simbol miru različnih kultur mediteranskega okolja. V času olimpijskih iger v Londonu so nacionalni olimpijski komiteji držav Sredozemlja pozdravili idejo Taher Pashe, tako da so bile prve Sredozemske igre organizirane v Egipčanski Aleksandriji leta 1951. Igre so organizirane vsake štiri leta; do leta 1991 so potekale leto pred olimpijskimi igrami, od takrat pa leto po igrah, tako da so bile naslednje že leta 1993.

Simbol Sredozemskih iger so trije krogi, ki simbolično predstavljajo Azijo, Afriko in Evropo. To so tudi trije kontinenti, ki sodelujejo na teh igrah in se jih udeleži 21 držav. Spodnji del krogov je valovit, ki predstavlja Mediteransko morje.

 

VIR: Olimpijski komite slovenije, spletna stran http://www.olympic.si/sportne-igre/igre/sredozemske-igre/

Kotizacija
Rok za prijavo: /
Rok za plačilo kotizacije: /
Rezultati tekmovanja:
Nazaj