GZS /
Knjižnica / Publikacije / Publikacija
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Miroslav Cerar in njegov čas

Miroslav Cerar in njegov čas

Avtorji

Sebastijan Piletič

Zala Zaletel

dr. Edvard Kolarj

Jože Kostanjevec,

Povzetek

Ob praznovanju 70. obletnice rojstva Miroslava Cerarja je  izšla njegova knjiga z naslovom Miroslav Cerar in njegov čas, v kateri je podrobno opisana življenska zgodba legende slovenske gimnastike, ki se ne osredotoči samo na športno plat njegovega življenja, temveč tudi na dogodke, pred in po koncu njegove kariere, ter njegove najbližje.

Prepoznavnost Miroslava Cerarja in njegovih dosežkov je ukoreninjena v srcih vseh ljubiteljev gimnastike, kot tudi drugih poznavalcev športa po vsem svetu. Nekateri celo menijo, da so njegovi dosežki bolj odmevni po svetu kot tudi v domovini. Cerar se je v gimnastično "Hišo slavnih" (Hall of Fame) vpisal že leta 1999, v istem letu kot njegova dolgoletna konkurenta in dobra prijatelja, Rus Yuri Titov in Japonec Yukio Endo.

Gimnastična zveza Slovenije je ob predstavitvi biografije zaznala veliko zanimanja tujcev za tiskovino, tako Mednarodne gimnastične zveze - FIG - in njenih članic kot tudi širše javnosti po vsem svetu. To dejstvo je botrovalo odločitvi, da bi bilo smotrno izdati knjigo še v angleškem jeziku in tako na najlepši način približati podrobnosti življenjske poti Miroslava Cerarja njegovim oboževalcem po vsem svetu. 
 
Za vas smo izluščili predgovor avtorjev, ki sledi: 
 
"Šampionska zgodba dvakratnega olimpijskega zmagovalca, štirikratnega svetovnega prvaka in desetkratnega evropskega prvaka Miroslava Cerarja se začne, ko pri devetih letih prestopi prag gimnastične dvorane Partizana Narodni dom v Ljubljani. Dogodki, ki sledijo, popeljejo Mira na sam vrh gimnastičnega prestola, na katerem vlada polno desetletje. Nepremagljiv na konju z ročaji je z izredno eleganco in virtuoznostjo postal simbol pravega športnika, zmagovalca. Nikoli ni popustil in nikoli ni odneha. Železna volja ga ni zavihtela samo med zlate" konjenike", svetovni prvak je bil tudi na bradlji ter evropski prvak na krogih, bradlji in drogu. Zmotno je prepričanje, da je bil Miro šampion le na konju z ročaji, saj je bil izvrsten prav na vseh orodjih."...
Prihajajoči dogodki
3.10.2019
11. Evropski kongresa športne medicine Portorož
11. Evropski kongresa športne medicine več >
4.10.2019
Svetovno prvenstvo v MŠG in ŽŠG Stuttgart 2019 Stuttgart, Nemčija
Svetovno prvenstvo v MŠG in ŽŠG Stuttgart 2019 več >
19.10.2019
Memorial Cirila HOČEVARJA 2019 Športni dom Studenci, Na Poljanah 20, 2000 Maribor
Memorial Cirila HOČEVARJA 2019 več >
27.10.2019
39. POKAL ŠD CENTER MARIBOR, 9. MEMORIAL MILANA HRASTOVCA 2019 DVORANA TABOR MARIBOR, KORESOVA ULICA 7, 2000 MARIBOR
39. POKAL ŠD CENTER MARIBOR, 9. MEMORIAL MILANA HRASTOVCA 2019 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

STARIM


PETROL D.D.


Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport