Telovadka Teja Belak v Bakuju s prvo oceno v finale preskoka

Baku, 12. marca (STA) - Slovenska telovadka Teja Belak, ki se še bori za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, je na svetovnem pokalu v Bakuju kvalifikacije opravila z odliko. Belakova ima na preskoku namreč prvo oceno 14,199 točke. V finalu najboljših preskoka bo poleg Belakove nastopila tudi Tjaša Kysselef, ki ima peti dosežek kvalifikacij (13,683).
"Današnja tekma je bila res super. Če bo tako tudi v sobotnem finalu, bo res krasno," je iz Azerbajdžana sporočil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.
"Teja je danes oba skoka skočila super, brez napak, Tjaša je imela nekaj težav pri prvem skoku, ampak je bila za danes vseeno dovolj dobra," je bil zadovoljen Mavrič in dodal, da si takšen razplet lahko samo želijo tudi v finalu.
Dobra vest za slovensko vrsto v boju za olimpijsko normo je tudi to, da se je Belakova že v kvalifikacijah znebila ene od glavnih tekmic za OI, Rusinje Marije Paseka, ki je pri enem od skokov padla in tako ostala zunaj finala najboljše osmerice.
V današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala najvišje ravni sta se od Slovencev predstavila tudi Rok Klavora na parterju in Lucija Hribar na dvovišinski bradlji.
Enaintridesetletni Ljubljančan Klavora ima enajsto oceno kvalifikacij 13,933 in je tretja rezerva za finale, 18-letna Hribarjeva pa je dosegla 19. oceno na bradlji (11,466).
"Rok je danes res dobro tekmoval, lepo je prikazal sestavo na parterju. Če bi imel večjo težavnost sestave, bi lahko nastopil tudi med finalisti," pa je ocenil selektor moške vrste Sebastijan Piletič.
Kvalifikacije se bodo nadaljevale v petek, ko bo med drugim na konju z ročaji nastopil tudi najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj, v soboto in nedeljo sledijo finali po orodjih.
Je pa tekma v Bakuju zadnja za nekaj časa, saj je Mednarodna gimnastična zveza Fig v sredo med drugim tudi finale olimpijskih kvalifikacij, ki bi moral biti prihodnji teden v Dohi, zaradi poskusa zajezitve širjenja novega koronavirusa prestavila na junij.