GZS /
Arhiv novic / Novica
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Telovadci, ritmičarke in akrobati predstavili svoje cilje za sezono 2019

Telovadci, ritmičarke in akrobati predstavili svoje cilje za sezono 2019

Ljubljana, 11. marca (STA) - Letošnja sezona slovenskih športnih telovadcev, ritmičnih telovadk ter akrobatov bo zelo pestra, saj jih čaka ogromno tekmovanj, ki se bodo vrstila drug za drugim. Športni telovadci v torek potujejo na svetovni pokal v Baku, ritmične telovadke konec tedna čaka tekma v Kijevu, akrobate pa v Amsterdamu. Cilji so tako kot vsako leto visoki.

"Želimo si, da bi bili uspešni, kot ste bili že do zdaj," je na današnji novinarski konferenci športnikom sporočil predsednik GZS Damjan Kralj, ki je v imenu družbe BTC, kjer je član uprave, z njimi podaljšal pogodbe.

Športni telovadci so letos že imeli eno tekmo svetovnega pokala, na njem sta nastopila le Rok Klavora in Tjaša Kysselef, v Baku v torek potujejo še Sašo Bertoncelj, Teja Belak in Adela Šajn.

Po Bakuju bodo šli v Doho, kjer bo svetovni pokal prihodnji teden, nato sledi že evropsko prvenstvo na Poljskem. Vrhunec sezone bo jesensko SP v Nemčiji, kjer se bodo delile olimpijske vozovnice, vmes je še domači svetovni pokal v Kopru, pa še evropske igre in univerzijada.

"Najbolj pomembno tekmovanje bo jesensko SP, ki bo glavno kvalifikacijsko tekmovanje za OI 2020. Še prej nas čaka EP v Szczecinu aprila. EP bo za nas kvalifikacijsko za evropske igre v Minsku. Tekmovanja se prepletajo, vmes nas čakajo svetovni pokali. Nekako po ustaljenem ritmu, kot v preteklih letih. Poleti nas čaka še univerzijada. Največ v tej sezoni sloni na Sašu in Roku. Ob dobrem razpletu sezone lahko pričakujemo finala na njunih paradnih orodjih. Vse je odvisno od forme, zdravstvenega stanja, kako se bo odvijala sezona," je dejal selektor moške vrste Sebastijan Piletič.

Selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič vsaj še nekaj časa ne bo računal na Lucijo Hribar, ki je morala na operacijo poškodovane rame. Belakova zadnjih deset dni ni trenirala zaradi zdravstvenih težav, tudi Kysselefova in Šajnova se vsake toliko soočita s kakšno bolečino.

"Imamo dva cilja. Glavni je SP, kjer bomo skušali nadaljevati, kar nam je v zadnjih letih uspevalo. Na zadnjih treh OI smo imeli svojo predstavnico, to si želimo tudi za Tokio. En ključ do tega je preko svetovnih pokalov, zato bomo nastopili na vseh. Realno gledano nimamo preveč možnosti, da uspemo preko pokalov, zato bomo ciljali preko SP. Drugi cilj je, da bi ponovili uspehe iz zadnjih let, da bi imeli vsaj eno, mogoče dve telovadki v finalu na EP. Od nastopa na EP je odvisno, ali se bo katera lahko udeležila evropskih iger," je razložil Mavrič.

Reprezentanca v ritmični gimnastiki je v novo sezono zakorakala pomlajena, a z nič nižjimi cilji. "Ekipa za skupinsko vajo bo letos pridobivala izkušnje na velikih tekmovanjih. Za člansko reprezentanco je zelo naporno leto, ker se začnejo kvalifikacije za OI. Želimo si svojo vstopnico. Sezono smo že začeli, ta teden odhajamo v Kijev. Aprila se začnejo vrstiti svetovni pokali. Spomladanski del sklenemo z EP. Želimo si uvrstitev med 20. Julija nas nato čaka univerzijada, jeseni SP, kjer bodo boji za olimpijske vozovnice," je nanizala predsednica strokovnega odbora za ritmično gimnastiko Lena Jakubovska.

Več podpore bodo letos dobili tudi akrobati. Velika prožna ponjava je namreč nova olimpijska disciplina. Kot je povedal Piletič, ki je tudi predsednik strokovnega sveta GZS, na to disciplino računajo v prihodnosti. "Je zelo resna in zahtevna panoga, ki ji do zdaj nismo posvečali dovolj pozornosti. S posameznimi entuziasti smo se počasi začeli udeleževati tekmovanj," je dodal Piletič.

"Letos se bomo udeležili treh, štirih tekmovanj. Prvo je že ta vikend v Amsterdamu, potem pa še v Cottbusu in jeseni na Češkem in Salzburgu. Predvidoma se bodo tekmovanj udeleževali mladinci in kadeti. V te polagamo upe. Cilji so skromni. Uvrstitev v prvo polovico bi nas razveselila, kdaj tudi kakšno finale," pa je pojasnil predstavnik akrobatov Jure Kern.

© STA 2019

Prihajajoči dogodki
1.6.2020
32nd GYM FESTIVAL Trnava 2020 Trnava, Sloveška
32nd GYM FESTIVAL Trnava 2020 več >
5.6.2020
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Kairo 2020 Kairo, Egipt
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Kairo 2020 več >
6.6.2020
Züri-Oberland Cup 2020 Uster, Švica
Züri-Oberland Cup 2020 več >
6.6.2020
16th Friendship Tournament 2020 Gimnastični center Ljubljana, Koprska 29
16th Friendship Tournament 2020 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Športna Loterija Slovenije


Incertus d.o.o.


MERKUR trgovina, d.o.o.


Elektronsko pismo Pošte Slovenije d.o.o.


STARIM


PETROL D.D.


Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport