Slovenija po 18 letih spet na SP s skupinsko sestavo

Ljubljana, 01. septembra (STA) - Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki ta teden nastopa na 35. svetovnem prvenstvu v italijanskem Pesaru, v soboto se bo prvič po 18 letih na tovrstnem tekmovanju spet predstavila tudi s skupinsko sestavo. Slovenke kot kapetanka vodi izkušena Sara Kragulj, ki že ima izkušnje z največjih tekmovanj med posameznicami.

Nazadnje se je Slovenija v skupinskih vajah predstavila na SP v Osaki leta 1999, potem pa je projekt članskih skupinskih sestav zamrl do jeseni leta 2015, ko se je na svojo pot podala nova ekipa. Ta je lani že nastopila na nekaj tekmovanjih in tudi na evropskem prvenstvu v Holonu, kjer je med 16 reprezentancami zasedla 14. mesto.

Letos sta se štirim tekmovalkam lanske postave - ob Sari Kragulj so bile na EP v ekipi še Tamia Dulce Villca Šeme, Zoja Marija Ivančič, Maša Bizjak, Zala Dornig in Kaja Purić - pridružili dve mladi članici Ana Kragulj, ki bo med prvenstvom dopolnila 16 let, in najmlajša med njimi, 15-letna Teja Leskovšek, ki sta šele januarja prestopili iz mladinske v člansko kategorijo.

Glede na to, da v vsaki sestavi nastopi po pet deklet, ena pa je rezerva, je tako jedro ekipe, ki izkušnje z velikih tekmovanj že ima, v obeh sestavah ostalo isto. Dekleta so to sezono že nastopala na svetovnih pokalih. V Berlinu je ekipa trikrat zasedla šesto mesto in obenem prvič prejela oceno preko 15 točk. Po rezultatih lanske sezone so slovenske ritmičarke na lestvici Mednarodne gimnastične zveze (FIG) na 18. oziroma 19. mestu.

Želja ekipe na svetovnem prvenstvu je prikazati obe sestavi brez napak, tako v vaji s petimi obroči kot kombinirani sestavi (dve kolebnici in tri žoge). "V zadnjih dveh mesecih smo res veliko trenirale. Zelo uspešno smo nastopile na svetovnem pokalu v Berlinu, nato smo šle v Minsk na enotedenske priprave, po koncu pa še tam nastopile na svetovnem pokalu, kjer pa se žal ni izšlo tako, kot smo si želele. A bolje, da se je to zgodilo tam, kot da bi se na najpomembnejši tekmi leta. Pripravljene smo res dobro, še nikoli tako," je o pripravah povedala 20-letna Sara Kragulj.

Izkušena ritmičarka priznava, da so imela dekleta na začetku kar nekaj težav z uigranostjo, ki pa so zdaj preteklost. "Na začetku smo imele kar nekaj težav, ampak moram reči, da smo se v zadnjem času izjemno povezale, se naučile pomagati ena drugi, ena drugo sprejemati in zadnje dva meseca res delujemo kot ekipa," je še povedala kapetanka in o željah pred SP dejala: "Najprej si želim, da bi nam obe sestavi uspeli brez napak, da bi dvignile dvorano na noge, saj bomo imele tam veliko navijačev in bi jih rade razveselile s svojimi nastopi. Upam, da bomo posegle prek ocene 15."

Tekmovalke se na SP predstavijo z dvema vajama, prijavljenih je 29 reprezentanc, prve favoritinje so olimpijske in svetovne prvakinje Rusinje. Naslov mnogobojskih prvakinj bo znan v soboto, dan pozneje bodo na sporedu finalni nastopi najboljših osmih reprezentanc z vsako sestavo.