Rok Klavora in Tjaša Kysselef druga v Bakuju

Baku, 21. februarja (STA) - Po Roku Klavori je drugo mesto na uvodnem svetovnem pokalu sezone v športni gimnastiki osvojila še Tjaša Kysselef, od katere je bila na preskoku boljša le Uzbekistanka Oksana Čusovitina, lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala. Klavora je zaostal le za svetovnim prvakom Japoncem Kenzom Shiraijem.

Čeprav je slovenska reprezentanca v azerbajdžansko prestolnico odpotovala oslabljena - brez Saša Bertonclja, ki zdravi poškodovani komolec, in Teje Belak, ki tempira formo za aprilski predolimpijski turnir, ko bo lovila olimpijsko vozovnico za Rio - se domov vrača z dvema drugima mestoma.

Najprej je Klavora, četrti med kvalifikanti, osvojil srebro na parterju. Za svojo sestavo je prejel oceno 14,800, Shirai 16,150, tretji Izraelec Aleksander Šatilov pa 14,550. Nekaj minut kasneje je nastopila še Kysselefova, druga iz kvalifikacij, ki je tekmo končala z oceno 14,075, zmage pa se je veselila veteranka iz Uzbekistana, 40-letna Čusovitina z oceno 14,825. Tretje mesto je šlo Avstrijki Lisi Ecker (13,775).

"Zelo sem zadovoljna. Vznemirljivo je bilo. Še vedno moram v finalu narediti sestavo, ne glede na kvalifikacije. Vedela sem, da moram vse narediti še enkrat. Drugi skok bi lahko bil boljši. Je pa bil prvi zato boljši. Če vse povzamem, sem povsem zadovoljna," je povedala 22-letna Kysselefova.

Njen trener in selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič je pred odhodom v Baku dejal, da od Kysselefove pričakuje vsaj finale. To je pričakovala tudi sama: "Definitivno. Tudi stopničke sem si želela. Ne upam pa si reči, da sem jih pričakovala."

Super. 'Poklopilo' se je kot se je moralo. Naredil sem, kar sem moral. Vaja v kvalifikacijah je bila sicer lepša. Ostali so danes 'kiksali'. Kenzo pa je razred zase," so bile prve misli 27-letnega slovenskega reprezentanta, ki je priznal, da je bilo nekaj treme za začetek sezone pred kvalifikacijami, pred finalom ne več, sam je verjel, da je sposoben narediti sestavo za mesta pri vrhu.

"Načeloma je šlo po planih do enega tedna pred odhodom, ko me je zvila bolezen. Napolnil sem se z vsemi možnimi tabletami. Dobro se je izšlo. Se pozna, da smo imeli doma nekaj trening tekem. Tam se je pokazalo, kje smo. Takšna tekma je razred zase. To je lep začetek sezone. Upam, da bo šlo tako naprej," je še dejal Klavora.

Ostali Slovenci so tekmo končali v kvalifikacijah. Žiga Šilc je na parterju končal na 14. mestu. Luka Kišek je bil na konju z ročaji 16. Kysselefova je na gredi osvojila 16. mesto, debitantka Lara Omahen 18., na parterju je Omahnova bila 16., še druga debitantka Lana Voler pa 17.