Podgorškovi ob prvencu na SP uspelo izpolniti cilj

Pesaro, 31. avgusta (STA) - Aleksandra Podgoršek, ki je pri komaj 15 letih osvojila naslov članske državne prvakinje v ritmični gimnastiki, je na 35. svetovnem prvenstvu v Pesaru upravičila pričakovanja strokovnega vodstva in izpolnila zadani cilj. Podgorškova je namreč v mnogoboju med 90 tekmovalkami končala v prvi polovici na 44. mestu, najboljši dosežek ji je uspel z žogo.

Mlada reprezentantka, ki je šele januarja prestopila v člansko kategorijo in konec julija dopolnila 16 let, je bila namreč z žogo celo 34., s kiji pa 36. Manjša nepazljivost in napaka pri obroču jo je takoj potisnila nižje; imela je 56. dosežek v tej sestavi, s trakom pa 47. Kljub temu je oba dneva kvalifikacij uspešno nastopila in pokazala, da je pred njo lepa prihodnost, da ima potencial za naprej, če ga bo le znala unovčiti.

Med posameznicami je ob Podgorškovi nastopila še ena debitantka na SP, Aja Jerman, ki je pred dnevi dopolnila 18 let. Tudi ona se je za prvi nastop med elito dobro odrezala, skupno je končala na 64. mestu, najboljši dosežek pa je imela s trakom, kjer je bila 51.

Z obema mladima reprezentantkama, tako Podgorškova kot Jermanova vadita v ljubljanskem klubu Narodni dom pod vodstvom trenerk Lene Salaujove in Lene Jakubovske, so bili zelo zadovoljni tudi v strokovnem štabu. "Punci sta zdržali pritisk prvega svetovnega prvenstva, za kar ju lahko le pohvalimo. Obe sta kljub mladosti in neizkušenosti svoja programa oddelali uspešno, samozavestno in izrazno," je uvodoma svoji varovanki pohvalila trenerka reprezentance Salaujova.

"Aleksandra je prikazala štiri sestave z le eno napako, sicer jo je ta v sestavi z obročem drago stala, pri riziku je izgubila več kot točko, a ne glede na to je v celoti izpolnila zastavljeni cilj. Zelo smo zadovoljni in tudi sama je z nastopi zadovoljna, povsem upravičeno," je pojasnila Salaujova.

"Tudi za Ajo moram reči, da je svetovno prvenstvo oddelala precej bolj suvereno kot druge tekme letos, svetovne pokale in podobno. Bila je odprta, izrazna, samozavestna. Tudi njej lahko čestitamo za uspešen nastop," je nastope Slovenk ocenila glavna trenerka reprezentance.

Danes zvečer bodo v Pesaru podelili še druga dva kompleta kolajn za finale s kiji in trakom. Prvi dan finalov sta šla naslova v Rusijo, natančneje v družino Averina, saj je bila z obročem najboljša Dina Averina, z žogo pa njena enojajčna dvojčica Arina Averina. v petek bo na sporedu finale mnogoboja, v soboto in nedeljo pa so na vrsti še skupinske sestave.